[email protected] | 020 227 224
[email protected] | 020 227 227
[email protected] | 020 227 444
Radno vrijeme: 08:00 - 21:00
(laboratorija i nedjeljom 10:00 - 17:00)

[email protected] | 020 227 224
[email protected] | 020 227 227
[email protected] | 020 227 444
Working hours: 08:00 - 21:00
(laboratory and on Sundays 10:00 - 17:00)

CENTAR ZA GINEKOLOGIJU

Najbolje za vas.

Ginekološka ambulanta u sklopu Privatne zdravstvene ustanove Ars Medica je moderno opremljena ambulanta koja pacijentima pruža visokostručnu medicinsku uslugu, maksimalan komfor i diskreciju.
Ambulanta radi svim danima osim nedjelje, tako da od osoblja uvijek možete dobiti informacije o rasporedu rada ljekara, zakazivanju termina, cijenama usluga i svim drugim pitanjima – putem telefona ili na licu mjesta.

Od novembra 2011. godine PZU Ars Medica ima ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore, što osigurnicama omogućava pravo na 3 besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje. Sve detanje informacije možete dobiti u Centru za vantjelesnu oplodnju Ars Medica.
IZUZETNO nam je profesionalno zadovoljstvo da je (od novembra 2019. godine) odeljenje Ginekologije i centar za IVF specijalne bolnice Ars Medica PRVO medicinsko odeljenje u državi koje ISPUNJAVA ISO STANDRARDE za zdravstvo i menadžment.

GINEKOLOŠLKI PREGLEDI

Vodite računa o sebi.

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda. Prilikom pregleda spekulumom se uzimaju brisevi za razne testove kao što su Papanikolau test, bakteriološke, virusološke i gljivične analize .

PAPANIKOLAU TEST

Papanikolau test služi za otkrivanje premalignih i malignih promjena, to je relativno jednostavan metod i kratko traje.

PAPA kvalifikacija ima pet grupa i to su:

Tom prilikom se pregleda i spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi se istražilo da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste ili neka druga neobična promjena. Bimanualni pregled je drugi dio ginekološkog pregleda i služi da se provjeri stanje jajnika, jajovoda i materice. Pažljivo se desnom rukom ulazi sa dva prsta u vaginu, a sa lijevom rukom se vrši pritisak spolja, preko stomaka. Time se palpiraju unutrašnji organi (materica, jajnici i jajovod). To nije bolan pregled, ali može da prouzrokuje neprijatan osjećaj. Svaki bol pri ovakvom pregledu daje dalje smjernice ginekologu.

Kolposkopija

Kolposkopija predstavlja metodu za pregled grlića materice i dijela vagine.

Ova metoda je pomoćna dijagnostička metoda čiji je cilj određivanje rasporeda abnormalnog skvamoznog epitela kao i tačno određivanje djelova iz kojih se može uzorkovati tkivo za svrhu biopsije. U procesu sprovođenja se koristi izvor jake svjetlosti i koloskop (aparat konstruisan 1925. godine i ima mogućnost uveličavanja 20 do 60 puta).

Osnovni značaja pomenute metode se ogleda u tome što je moguće dijagnostikovati karcinom grlića materice u ranoj fazi. Pacijentkinja je detaljno informisana o postupku izvođenja prije početka same procedure.

Prije početka intervencije, neophodno je da žena isprazni mokraćnu bešiku. Ona se u toku pregleda nalazi u ginekološkom položaju na ordinacijskom stolu. Prvi korak podrazumijeva plasiranje i fiksiranje spekuluma, a porcija koja se posmatra, prebriše se suvom sterilnom gazom a potom 3% -nim rastvorom sirćetne kisjeline. Obavezni i sastavni dio kolposkopskog pregleda je i Šilerova jodna proba koja se sastoji od premazivanja površine posmatrane porcije Lugolovim rastvorom. Zdrav epitel se oboji tamno mrko. Patološki promijenjen pločasti epitel kao i zdrav cilindrični epitel ostaju svijetle boje.
Jod pozitivna proba označava da je pločasti epitel zdrav. U drugom slučaju, jod negativna proba označava da je epitel ostao svijetle boje što implicira da je sumnjiv, odnosno da je moguće prisustvo karcinoma.

Ukoliko kolposkopija dokaže prisustvo sumnjivog epitela, sledeći i obavezan korak koji se vrši je ciljana biopsija.

Ginekološke intervencije i operacije u opštoj i lokalnoj anesteziji

Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na zahtjev pacijentkinje ukoliko trudnoća nije starija od deset nedjelja.

Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice. U određenim slučajevima ova intervencija može biti medicinski indikovana. Obavlja se u lokalnoj i opštoj anesteziji za koju su potrebne pripremne analize, kao i ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje starost trudnoće.

Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada se jave produžena krvavljenja, krvavljenja u postmenopauzi i sl. ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama kada je potreban materijal sa endocerviksa ili endometrijuma u cilju postavljanja definitivne dijagnoze.

Biopsija grlića materice predstavlja intervenciju kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mjesta nagrliću materice, koja su prethodno otkrivena kolposkopskim pregledom.

Konizacija grlića materice sa kiretažom cervikalnog kanala predstavlja intervenciju kojom se uklanja konus grlića materice kod premalignih lezija epitela grlića materice. To je terapijska i dijagnostička procedura za čiju pripremu je potreban jedan dan.`

LOOP (omčice) predstavlja način uklanjanja atipičnih promjena na grliću materice odnosno sječenje tkiva grlića materice strujom.

Uklanjanje kondiloma se radi dosta uspješno ali ne postoji lijek kojim će se HPV virus  zauvijek odstraniti iz organizma. Liječenje (tj. skidanje) kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko načina:

  • smrzavanje (krioterapija);
  • spaljivanje kondiloma (elektrokoagulacija);
  • premazivanje imunomodulatornim preparatima;
  • lasersko uklanjanje kondiloma;
  • hirurškim putem.

ULTRAZVUČNI PREGLEDI

Do detalja.

Primjenom ultrazvuka u akušerstvu po prvi put se moglo doći do direktnih informacija o stanju fetusa bez ikakvog rizika po majku i/ili plod.

Savremeni ultrazvučni aparati sa „real time” dinamičnom slikom visoke rezolucije omogućavaju detaljno ispitivanje građe fetusa i njegovo mjerenje.

Sagledavanje građe, biometrija, procjena dinamike embriona i fetusa, ispitivanje cirkulacije, omogućili su uvid u građu i funkciju različitih organskih sistema fetusa i učinili ultrazvuk nezamjenljivom metodom u borbi za zdravo potomstvo.

Ultrazvučni pregled u trudnoći nam omogućava sledeće:

Ginekološke intervencije i operacije u opštoj i lokalnoj anesteziji

Ultrazvuk u ginekologiji

Kvalitet i količina informacija koje pruža ultrazvučni pregled male karlice čine ultrazvuk najvažnijom dijagnostičkom metodom bez koje se savremena ginekologija više ne može zamisliti.

Metoda se pokazala jednostavnom, bezbolnom, klinički važnom i sigurnom.

Može se ponavljati onoliko puta koliko smatramo neophodnim a da to ni na koji način ne ugrozi pacijentkinju.

Pregled se može izvesti preko stomaka, vaginalnim ili rektalnim putem u zavisnosti od indikacija koje su uslovile pregled.

Ultrazvučni pregled omogućava:

Savjetovalište za trudnice

Korak po korak…

NIFTY-neinvazivni prenatalni test za otkrivanje trizomije hromozoma

NIFTY prenatalni test je neinvazivan test za otkrivanje mogućih trizomija ploda poslije 10. sedmice trudnoće. Zasniva se na uzimanju krvi iz vene i naknadnoj analizi DNK ploda iz majčine krvi. Neinvazivni test NIFTY uz pouzdanost veću od 99% utvrđuje prisustvo ili odsustvo trizomije hromozoma 21,18,13 i polnih hromozoma.

Rezultat testa „nizak rizik“ znači da trudnica najvjerovatnije nosi zdrav plod. Moguć rezultat testa „visoki rizik“ znači da je velika vjerovatnoća prisustva trizomije. U tom slučaju se trudnici savjetuje da se podvrgne dodatnim dijagnostičkim testovima.

Otkrivanje nepravilnosti hromozoma tokom trudnoće se obavlja kombinovanjem skrining i dijagnostičkih testova. Od skrining testova trenutno se upotrebljavaju uglavnom rani kombinovani odabir koji uključuje mjerenje hormona i nuhalnog nabora. Ako je nakon završenih testova rizik visok, ljekar će preporučiti dijagnostičku pretragu, amniocentezu. Nedostatak trenutnih skrining testova se uglavnom sastoji u tome što je na invazivne dijagnostičke pretrage upućen veliki broj trudnica za koje je utvrđeno da ne nose plod sa Daunovim sindromom.

U stvari, prisustvo trizomije hromozoma je potvrđeno samo u 3% slučajeva. Na taj način mnogo trudnica koje nose zdrav plod i upućene su na invazivne dijagnostičke pretrage nepotrebno rizikuje izazivanje pobačaja koji se događa u 0,8% do 2% slučajeva.

Neinvazivni test NIFTY zasniva se na savremenim saznanjima da krv trudnica sadrži određeni udio slobodne DNK ploda. Analiza se izvodi pomoću najnovije tehnologije sekvenciranja DNK kod koje eventualno povećanje udjela DNK ploda za određeni hromozom predstavlja prisustvo trizomije.

Test je dostupan za jednoplodne i dvoplodne trudnoće. Test ne može da otkrije genske mutacije, hromozomski mozaicizam i strukturne hromozomske greške.

Test je moguće izvoditi od 10. nedjelje trudnoće ali se preporučuje uzimanje krvi od 12. do 24. nedjelje trudnoće.

U slučaju analize polnih hromozoma, na laboratorijskom rezultatu je naveden pol djeteta.

U slučaju dvostruke trudnoće analiza polnih hromozoma nije moguća.

U rijetkim slučajevima (3%) potrebno je ponoviti uzorak krvi zbog:

  • nedovoljne koncentracije fetalne DNA;
  • nepredviđenog oštećenja uzorka;
  • nepredviđene greške u postupku analize.

Na pouzdanost testa mogu uticati sljedeći faktori : transfuzija, transplantacija, imuno-terapija ili terapija s matičnim ćelijama kao i prisustvo mozaicizma ploda, placente i majke.

Test se ne preporučuje u slučaju dvostruke trudnoće kod koje je došlo do nestajanja ploda (vanishing twin ).

Uzorci krvi se uzimaju u našoj ordinaciji ponedjeljkom, utorkom i srijedom ( vrijeme ??? ) kako bi se osigurao najbolji kvalitet i optimalno vrijeme transporta.

Cijena NIFTY testa iznosi 690€, uplata iznosa se vrši na žiro-račun banke prije uzimanja uzorka krvi.

Rezultati testa će biti poznati u roku od 10 do 14 dana.

Prije nego što se odlučite za test, posavjetujte se sa ginekologom.

Neinvazivna prenatalna dijagnostika

$

Double test / dvostruki test AFP + hCG

$

Triple test / trostruki test AFP,E3,hCG

$

Quadruple test / četvorostruki test AFP,hCG,E3 + inhibinA

Invazivna prenatalna dijagnostika

Biopsija horionskih čupica CVS

Horiocenteza je metoda prenatalne dijagnostike pri kojoj se ekstrahuje uzorak horionskih čupica u cilju ispitivanja genetičke strukture embriona.

Primjenjuje se kod trudnica preko 35 godina starosti kao i kod trudnica sa povećanim rizikom od genetičkih oboljenja.

Intervencija se primjenjuje između 8-12 nedelje trudnoće.

Amniocenteza

Amnioceneteza je metoda prenatalne dijagnostike pri kojoj se ekstarhuje mala količina amnionske tečnosti u cilju ispitivanja genetičke strukture fetusa.

Primjenjuje se kada postoji povećani rizik genetičkih oboljenja u trudnoći.

Intervencija se obično primjenjuje između 15 i 20 nedelje gestacije.Rezultati ispitivanja amnionske tečnosti traju oko 15 dana.

Kordocenteza

Kordocenteza je intrauterino uzimanje uzorka fetalne krvi perkutanom punkcijom pupčanika.Izvodi se pod kontrolom ultrazvuka, u lokalnoj anesteziji, bez premedikacije, ambulantno.

Može se ponavljati više puta tokom trudnoće.

Kordocenteza se primjenjuje za dijagnozu naslednih i intrauterino stečenih poremećaja, a u poslednjem trimestu krv se uglavnom uzima radi procjene fetalnog stanja u određenim patološkim trudnoćama.

Intrevencija se obično primjenjuje od 22. nedjelje gestacije do porođaja.

Kontracepcija

Budite sigurni.

Intrauterini umetak sa dodatkom metala (IUU)

$

Kod žena koje koriste antikonvulzivne ljekove

$

Kod žena koje imaju dijabetes melitus

$

Kog žena koje imaju benignu ili malignu neoplazmu dojke

$

Kod žena koje imaju hipertenziju

$

Kod žena koje su doživjele ceretrovaskularni insult ( tj. kod žena koje ne mogu koristiti hormonsku kontracepciju )

Intrauterini umetak
sa dodatkom hormona IUS

$

Kod žena sa poremećajem ritma i inteziteta materičnih krvarenja

$

Kod žena koje se liječe od endometrioze i adenomioze

Oralna kontracepcija

Oralna kontracepcija predstavlja jednu od najjednostavnijih i najpouzdanijih metoda zaštite od neželjene trudnoće. Radi se o hormonskim preparatima koji sadrže kombinaciju estrogena i gestagena, ili samo o preparatima gestagena.
Mehanizam djelovanja estrogensko-gestagenskih (E/G) tableta je prije svega inhibicija ovulacije, dok gestagenske (G) tablete (“progesteron-only-pills”) ne inhibirajući ovulaciju štite od neželjene trudnoće putem tri mehanizma: djeluju na cervikalnu sluz koju zgušnjavaju i čine nepropusnom za spermatozoide, dovode do promjena sluznice materice koje onemogućavaju implantaciju i inhibiraju pokretljivost jajovoda koji nijesu u stanju prihvatati oslobođeno jajašce nakon ovulacije.

Osim u mehanizmima djelovanja, razlike postoje i u načinu primjene: E/G tablete se primjenjuju najčešće 21 dan + 7 dana pauze, kada nastupa abrupcijsko krvavljenje slično menstrualnom krvavljenju, dok se G tablete uzimaju kontinuirano bez pauze.
E/G tablete na taj način održavaju ciklus veoma stabilnim, dok se kod G tableta često javljaju nepravilna krvavljenja ili izostanci menstruacija zbog čega su ove tablete manje omiljene, a najširu primjenu nalaze u zaštiti od neželjene trudnoće nakon porođaja, za vrijeme dojenja.

Neželjena dejstva

U samom početku uzimanja kontraceptivnih tableta mogu se pojaviti mučnina, glavobolja i/ili napetost u grudima.Ukoliko se i jave, ovi simptomi se brzo gube.

Tokom prvih ciklusa znaju se javiti izvan perioda menstrualnog krvavljenja smeđkast iscjedak ili nepravilno krvavljenje. U ovom slučaju se radi o probojnom krvavljenju – koje može predstavljati jednostavno prilagođavanje na kontraceptiv, ali se javiti i kod istovremenog uzimanja drugih lijekova (antibiotici, antiepileptici) ili označavati prenisku dozu hormona. 

Ukoliko se probojno krvarenje javlja tokom više uzastopnih ciklusa, svakako je potrebno posavjetovati se s ginekologom.

Od ostalih neželjenih efekata potrebno je spomenuti gubitak libida, depresivna raspoloženja, dobitak na tjelesnoj težini, uticaj na metabolizam ugljenih hidrata, bjelančevina i masti, kao i uticaj na faktore koagulacije s porastom rizika za trombozu i emboliju, osobito nakon 35. godine života i u žena koje nastavljaju pušiti uz uzimanje kontraceptivnih tableta.

 

Kontraidikacije

Apsolutne kontraindikacije za uzimanje kontraceptivnih tableta su akutna i hronična oboljenja jetre i žučne kese, tromboza i embolija u anamnezi, prisustvo antifosfolipidnih antitijela, vaskulitis, angiopatije, homocistinurija, hipertrigliceridemija, lupus eritematodes, povišeni krvni pritisak, diabetes mellitus, rak dojke i nejasna vaginalna krvarenja.

Relativne kontraindikacije su lakši oblici hipertenzije, diabetesa, oboljenja jetre, angina pectoris, pušenje, dojenje, teška mastopatija, miomi, operacija srca, bubrežna insuficijencija i sl.

 

 

 

Telefoni:

Poliklinika: 020 227 224
Stomatologija: 020 227 227
Ginekologija: 020 227 444

Ars Medica
Ars Medica
WordPress Lightbox