[email protected] | 020 227 224
[email protected] | 020 227 227
[email protected] | 020 227 444
Radno vrijeme: 08:00 - 21:00
(laboratorija i nedjeljom 10:00 - 17:00)

[email protected] | 020 227 224
[email protected] | 020 227 227
[email protected] | 020 227 444
Working hours: 08:00 - 21:00
(laboratory and on Sundays 10:00 - 17:00)

SPECIJALNA BOLNICA ARS MEDICA I GLUMIČIĆ MEDICAL GROUP

SPECIJALNA BOLNICA ARS MEDICA I GLUMIČIĆ MEDICAL GROUP

NOS

Estetska i karakterna promjena na bolje.

Korekcija nosa (rinoplastika) jedna je od najzahtijevnijih operacija iz domena hirurgije lica, i specijalnost Prim dr Glumičića.
Iskustvo, kao i istančan osjećaj hirurga za estetiku lica, u ovoj operaciji izrazito dolaze do izražaja, pa postignuti rezultati daju skladan i ljepši izgled licu. Estetska operacija se može kombinovati i s korekcijom devijacije nosnog septuma, što omogućava nesmetano disanje. Koristeći pristup hirurškim rezom unutar nosa, izbjegava se spoljni ožiljak, a oporavak je brz i bezbolan.

OPERACIJA

Nakon što je pacijent potpuno zaspao, pristupa se operacionom postupku korekcije nosa koristeći mikrorezove unutar nosa. Nizom specijalno dizajniranih instrumenata, nos se polako formira prema novom željenom obliku, vodeći računa o kompletnoj građi lica, da bi rezultat bio što skladniji i prirodniji izgled cijelog lica i nosa.
Po završenom zahvatu, rezovi unutar nosnica se pažljivo spoje resorptivnim koncima koje ne treba vaditi, i postave manji tamponi koji osiguravaju pravilnu adaptaciju sluznice nosa i spriječevaju eventualno krvarenje. Spolja se postavi Aquaplast – specijalni materijal koji fiksira novi položaj nosnih kostiju i cijelu novodizajniranu strukturu nosa.
Postavljanjem Aquaplasta, operacijski je proces završen, i pacijent se budi iz anestezije.

ANESTEZIJA

Korekcija nosa u pravilu se obavlja u opštoj anesteziji, omogućavajući pacijentu potpuni komfor i bezbolnost postupka. Anesteziju vodi i nadzire iskusan specijalista anesteziolog ,osiguravajući maksimalnu sigurnost pacijenta uz najmoderniju anesteziološku opremu (OHMEDA) i monitoring, kao i danas najkvalitetnije anestetike.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon pregleda hirurga potrebno je napraviti laboratorijske pretrage, EKG, a, nakon težih trauma nosa, i CBCT skener kostiju lica. Uz laboratorijske nalaze, poželjno je obaviti i internistički pregled.
Sve testove možete obaviti u specijalnoj bolnici Ars Medica. Naše će Vam osoblje olakšati cijeli postupak i prije operacionog termina dati sve potrebne upute.

POSTUPAK NAKON OPERACIJE

Nakon obavljenog zahvata, nekoliko sati se ostaje u bolnici kako bi se pacijent u potpunosti razbudio i oporavio. Nakon toga, pacijent uz pratnju napušta bolnički smještaj. Preporučuje se mirovanje u periodu 24-48h. Dva dana nakon operativnog zahvata se vrši uklanjanje tampona iz nosa, nakon čega pacijent može normalno da diše. Spoljašnja fiksacija (aquaplast) se skida peti-šesti dan nakon operacije. Poželjno je izbjegavanje napornih fizičkih aktivnosti prve dvije nedelje, i izbjegavati nositi naočare 4 nedjelje od operativnog zahvata. Preporučuje se i limfna drenaža da bi se postoperacijski edemi što prije resorbovali i nestali. Svakom pacijentu je u slučaju potrebe na raspolaganju broj dežurnog telefona. Od našeg osoblja ćete dobiti detaljna uputstva za što brži oporavak i povratak svojim svakodnevnim aktivnostima.

Revizija rinoplastike

Da bi se uspješno korigovala neuspjela operacija nosa, što je ujedno i teži zahvat nego primarna korekcija, pacijent mora pokloniti povjerenje hirurgu s vrhunskom tehnikom, godinama iskustva, kao i izvrsnim osjećajem za estetiku i nosa i lica. Primarijus dr. Glumičić iza sebe ima više od dvije decenije upravo takvog iskustva, uz obavljenih više stotina korektivnih zahvata neuspješno operisanih noseva iz cijelog svijeta, omogućujući pacijentima da konačno dobiju rezultat koji su željeli.

U toku konsultacije sa prim. dr. Glumičićem, pacijent će biti detaljno upoznat s anatomijom nosa, problemima koji su nastali nakon prvog zahvata, i svime što je potrebno preduzeti kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

LICE

Zadovoljstvo vam se vidi na licu.

Face Lifting / SMAS Face Lifting

Lifting lica jedan je od sinonima za estetsku hirurgiju. Starenje ljudskog lica neizbježan je proces u kojem učestvuju gravitacija Zemlje i prirodni mehanizmi starenja u ljudskim ćelijama i tkivu. Zatezanje kože lica i vrata (face lifting) spada među najefektnije zahvate rejuvenacije i osvježenja izgleda lica i vrata. Pažljivim hirurškim pristupom i modernom tehnologijom omogućava se uklanjanje suvišne, viseće kože lica, vrata i podbratka, kao i eliminacija bora. Istovremeno, koristeći tzv. SMAS tehniku, muskulatura lica i vrata se vraćaju u pređašnji položaj. Postignuti rezultati dramatično osvježuju i pomlađuju izgled, ali uvijek u prirodnim granicama i bez izgleda maske.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon pregleda hirurga ,potrebno je obaviti laboratorijske pretrage, EKG, poželjno je i internistički pregled. Sve potrebne testove mozete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica.
Ako pijete aspirin ili neke druge preparate koji otežavaju zgrušavanje krvi, potrebno je prekinuti s tom terapijom dvije nedelje prije operacije; ukoliko ste pušač, poželjno je prekinuti pušenje nekoliko nedjelja prije zahvata.
Da bismo Vam olakšali postupak, naše osoblje će Vam prije operacionog termina dati sve potrebne upute .

ANESTEZIJA

Face lifting je u potpunosti bezbolan zahvat , a nema nikakvih bolova ni nakon operacije. Sama operacija se može izvoditi u opštoj anesteziji, kao i u lokalnoj – potenciranoj, o čemu, uz dogovor i poštovanje pacijentovih želja, odlučuje specijalista anesteziolog.

OPERACIJA

Prije operacije se obavi preoperativno slikanje i pažljivo planiranje operativnog zahvata. U našoj bolnici koristimo SMAS tehniku face liftinga pri čemu se, uz uklanjanje viška kože, reponira i muskulatura lica dajući tako potpuno prirodan izgled i dugotrajan rezultat. Operativni zahvat traje 2-3 sata, a pacijent je odmah po završetku zahvata budan, bez ikakvih bolova ili neugodnosti.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Nakon operacije se oko lica i ispod vrata stavlja specijalni kompresivni zavoj koji se skida nakon 24 sata, kada se obavi i prvo previjanje. Nakon obavljenog zahvata, nekoliko sati se ostaje u Poliklinici kako bi se pacijent u potpunosti razbudio i oporavio, nakon čega, uz pratnju, napušta bolnički smještaj. Preporučuje se mirovanje u periodu od 24 do 48 h; osnovni oporavak traje od 10-12 dana.

Svakom pacijentu je u slučaju potrebe na raspolaganju broj dežurnog telefona. Naše osoblje će Vam nakon operacije dati detaljna uputstva kako biste se što prije oporavili i vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Korekcija očnih kapaka

Korekcija gornjih i donjih kapaka (blepharoplastica) danas se obavlja pomoću radiovalnog noža ili lasera što osigurava operaciju bez krvarenja. Minimalan ožiljak na gornjim kapcima skriven je u prirodnoj bori, dok pri korekciji podočnjaka rez ide kroz sluznicu donjeg kapka (transkonjuktivalni pristup) i stoga nema ožiljka na koži. Ovim se postupkom trajno rješava problem podočnjaka i suvišne kože gornjih kapaka.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Ako se zahvat planira u opštoj anesteziji, nužno je izvršiti kompletnu laboratorijsku obradu, EKG, poželjano i pregled interniste. Ako se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji, dovoljna je krvna slika, eventualno koagulogram. Sve pomenute testove mozete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica.

ANESTEZIJA

Korekcija gornjih kapaka se po pravilu obavlja u lokalnoj anesteziji, dok se korekcija podočnjaka transkonjuktivalnim pristupum – bez reza na koži – obavlja u opštoj anesteziji.

OPERACIJA

Korekcija gornjih kapaka i podočnjaka (blepharoplastica) zahtijeva precizno mjerenje i planiranje. S obzirom da se radi o vrlo nježnom i osjetljivom tkivu, ova operacija spada u tzv. ”filigranske” operacije. Kod gornjih kapaka uklanja se višak kože, dio muskulature i masni jastučići koji su smješteni ispod mišića. Kod donjih kapaka, transkonjuktivalnim pristupom se pomoću radiovalnog noža ili lasera uklanjaju suvišni masni jastučići koji stvaraju podočnjake.
Rjeđe se pristupa i uklanjanju suvišne kože.
Transkonjuktivalnim pristupom se izbjegavaju komplikacije kao što je izvrnuti donji kapak (ektropion), a postoperativni oporavak je znatno brži.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

U prvih 24 sata nakon zahvata poželjno je stavljati hladne obloge kako bi se minimalizovao otok. Naporne fizičke aktivnosti treba izbjegavati idućih nekoliko dana. Mikro šavovi na gornjim kapcima uklanjaju se 6 -7 dana nakon operacije, dok na donjim kapcima nema šavova ni spoljašnjeg reza.

Nedjelju dana nakon operacije možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Svakom pacijentu je u slučaju potrebe na raspolaganju broj dežurnog telefona.

Naše osoblje će Vam nakon operacije dati detaljna uputstva kako biste se što prije oporavili i vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Transconjunctival blepharoplastika

O ZAHVATU

Korekcija podočnjaka je hirurški zahvat kojim se eliminišu neželjeni i često genetski prouzrokovani masni jastučići ispod očiju. Tehnika uklanjanja koju primarno koristimo u našoj bolnici naziva se TRANSKONJUKTIVALNA BLEFAROPLASTIKA – podrazumijeva korištenje lasera ili radiovalnog noža kojim se pristupa kroz konjuktivu donjeg kapka u prostor gdje se nalaze masni jastučići. Tim putem se mogu potpuno odstraniti, pri čemu nema vidljivog ožiljka, ni postavljenih šavova, niti bilo kojeg znaka operacije. Takođe, ovaj pristup eliminiše mogućnost nastanka ektropiona (izvrtanje donjeg kapka) koji je nažalost česta komplikacija kod standardnog pristupa spoljašnjim rezom.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Prije operacije će se u razgovoru sa hirurgom detaljno objasniti cijeli postupak i definisati koliko je masnih jastučića potrebno odstraniti da se dobije što ljepši i prirodniji efekat. S obzirom da se zahvat uglavnom izvodi u opštoj anesteziji, potrebno je obaviti sve laboratorijske pretrage, EKG, i ostale nalaze za izvođenje zahvata u opštoj anesteziji. Sve potrebne testove možete obaviti u specijalnoj bolnici Ars Medica

ANESTEZIJA

Za korekciju podočnjaka koja se izvodi TRANSKONJUKTIVALNIM pristupom, potrebno je da pacijent potpuno miruje i uglavnom se preporučuje obavljanje zahvata u opštoj anesteziji. Cijeli proces je potpuno bezbolan, i nema ni jednog vidljivog postoperativnog ožiljka.

OPERACIJA

Pažljivim rezom pomoću lasera ili radiovalnog noža kroz konjuktivu oka pristupa se području masnih jastučića u infraorbitalnoj zoni. Oni se zatim odvoje od okolnog tkiva i odstrane. Pomoću lasera ili radiovalnog noža se sve mikrovaskularne structure “zavare”, tako da nema potrebe za ušivanjem.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Korištenjem ove tehnike i transkonjuktivalnog pristupa, oporavak je vrlo brz i većina pacijenata je spremna da se vrati svakodnevnim aktivnostima za 7 dana.

Par sati nakon zahvata mogu uz svoju pratnju napustiti bolnički smještaj. Od velike je važnosti koristiti hladne obloge tokom prvih 24 – 48 sati nakon operacije. Isto tako, tokom prvih 7 dana treba izbjegavati naporne fizičke aktivnosti.

Svakom pacijentu je u slučaju potrebe na raspolaganju broj dežurnog telefona. Naše osoblje će Vam nakon operacije dati detaljna uputstva kako biste se što prije oporavili i vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Mentoplasty – korekcija brade

O ZAHVATU

Korekcija brade je izuzetno efektan estetski zahvat koji omogućava povećanje brade kod pacijenata koji imaju slabije razvijenu donju vilicu, tzv. mikrogeniju. Kroz manji se rez ispod donje vilice pripremi prostor ispod mišića i na samoj kosti, i postavi trajni implantat željene veličine. Korekcijom se kreira i pravilna profilna linija cijelog lica, vrlo efektno eliminiše podbradak, a licu se daje skladniji oblik.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Potrebno je obaviti laboratorijske pretrage koje se definišu na pregledu kod hirurga, a prije samog zahvata i pregled našeg anesteziologa.
Sve potrebne testove mozete obaviti u specijalnoj bolnici Ars Medica

ANESTEZIJA

Korekcija brade obavlja se u opštoj anesteziji, omogućujući na taj način potpuni komfor pacijentu i bezbolnost postupka. Anesteziju sprovodi i nadzire iskusan specijalista anesteziolog, koristeći pritom najmoderniju anesteziološku opremu i monitoring kao i danas najkvalitetnije anestetike, osiguravajući maksimalnu sigurnost pacijenta.

OPERACIJA

Prije izvođenja zahvata, obave se pažljiva mjerenja i konsultacije kako bi se hirurg zajedno s pacijentom dogovorio o veličini implantata za bradu, poštujući želje pacijenta i estetiku lica.
Po uvođenju u anesteziju, manjim se rezom ispod brade pristupi tzv. mandibularnoj kosti, i pripremi prostor ispod mišića. Pažljivo se postavi implantat koji je trajan i koji na dodir potpuno imitira osjećaj koštanog tkiva.
Nakon pažljivog ušivanja, pacijent se budi iz anestezije bez ikakvih bolova ili neugodnosti.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Nakon obavljenog zahvata, pacijent nekoliko sati ostaje u bolnici kako bi se u potpunosti razbudio i oporavio, nakon čega uz pratnju napušta bolnički smještaj. Oko brade se postavlja manji kompresivni zavoj koji se skida idući dan, za vrijeme prvog previjanja.

Osnovni oporavak traje oko 8 dana, nakon čega se odstranjuju šavovi , a pacijent vraća svakodnevnim aktivnostima.

Korekcija ušiju

Korekcija klempavosti (otoplastica) spada u operativne zahvate koji se mogu obaviti već u djetinjstvu, tj. od 7. godine života (razvoj ušiju se u tom dobu završava). Postupci na djeci do 12 godina se sprovode pod opštom anestezijom da bi se tako izbjegla bilo kakva nelagoda kod pacijenata, dok se pacijentima starijima od 12 godina radi pod lokalnom anestezijom. Pravilnim izvođenjem zahvata i rekonstrukcijom ušne hrskavice, postiže se trajno rješenje neželjenog izgleda ušiju.
Za razliku od klasične metode otoplastike, gdje se rez prostire cijelom dužinom iza usne školjke i zahtijeva nošenje zavoja nekoliko dana, zahvat EARFOLD implantatima traje 10-ak minuta i ne zahtijeva nošenje zavoja, a pacijent se već sjutradan vraća svakodnevnim aktivnostima.
EARFOLD IMPLANTAT sastoji se od zakrivljene, tanke metalne trake (približno iste debljine kao ljudska kosa). Ugrađuje se u području ušne hrskavice, kreira se tzv. antihelix koji približava uvo glavi, i eliminiše izgled klempavosti.
Izrađen je od nitinola, materijala koji ima široku upotrebu u medicini, obloženog 24-karatnim zlatom (radi smanjenja vidljivosti implantata ispod kože).
Prim. Dr Siniša Glumičić 2013. godine postaje jedan od prvih doktora koji primjenjuju EARFOLD IMPLANTATE – najnoviju tehnologiju za rješenje problema klempavosti, koju je patentirao i osmislio britanski plastični hirurg, profesor Norber Kang u ROYAL FREE HOSPITAL u Londonu.

Postupak prije operacije

Nakon pregleda hirurga potrebno je, ako se zahvat radi u opštoj anesteziji, obaviti laboratorijske pretrage i EKG, a poželjno je i internistički pregled. Ako se planira operativni zahvat u lokalnoj anesteziji, dovoljna je krvna slika i ev. koagulogram. Sve potrebne testove možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica.

Naše će Vam osoblje olakšati cijeli postupak i prije operacionog termina dati sve potrebne upute.

Postupak prije operacije

Kod zahvata otoplastice anestezija je po pravilu lokalna, i daje se iza ušne skoljke , u tzv. područje incizije. Kod djece mlađe od 12 godina preporučuje se opšta anestezija kako bi se izbjegla bilo kakva neugodnost ili strah. S obzirom na kratko trajanje samog zahvata, i proces anestezije je pri ovoj operaciji kratak.

Operacija

EARFOLD IMPLANTAT

Implantat se ugrađuje u područje ušne hrskavice kroz mikrorez od nekoliko milimetara. Postavljanjem implantata na hrskavicu kreira se tzv. antihelix koji približava uvo glavi i eliminiše izgled klempavosti. Operativni proces traje 10-ak minuta i potpuno je bezbolan. Ako je zahvat obavljen u lokalnoj anesteziji, pacijent već dvadesetak minuta nakon obavljenog zahvata može napustiti Polikliniku.

KLASIČNI PRISTUP

Operativni zahvat se uvijek obavlja kroz rez koji se smiješta u naboru iza ušne školjke i u potpunosti je nevidljiv. Kako bi se osigurala trajnost rezultata, potrebno je ponekad rekonstruisati i ušnu hrskavicu. Operativni proces traje oko sat vremena i potpuno je bezbolan; ukoliko je zahvat obavljen u lokalnoj anesteziji, pacijent nekih 20 minuta nakon obavljenog zahvata može napustiti bolnicu.
Postupak poslije operacije

EARFOLD IMPLANTAT

Nakon postavljanja Earfold implantata nije potreban kompresivni zavoj niti uklanjanje šavova.

KLASIČNI PRISTUP

Po obavljenom zahvatu, oko ušiju se postavlja kompresivni zavoj koji se nosi 24 – 48h. Najmanje dvije nedjelje nakon skidanja zavoja nosi se elastična traka oko ušiju, pogotovo tokom noći.

Transplantacija kose

O ZAHVATU

Estetska hirurgija ćelavosti zauzima posebno mjesto na području estetske hirurgije i za maksimalno uspješan zahvat zahtijeva uvježban i iskusan tim. Naš tim, na čelu sa Prim.dr. Sinišom Glumičićem, uz skoro dvodecenijsko iskustvo, redovno prati i primjenjuje najnovije svjetske trendove na području transplantacije kose.
Koristeći trajne korijene iz područja potiljka ili sa strane glave, ti se korijeni transplantuju na područje glave gdje je kosa opala – najčešće prednji i gornji dio glave. Transplantacija kose je danas vrlo precizan proces – transplantovana kosa raste trajno i više ne opada , a normalno se šiša i pere.
Postoji više savremenih tehnika transplantacije kose, tzv. STRIP grafting, FUE metoda, FUT metoda, ”FOLLICULAR” spliting metoda, a intenzivno se radi i na procesu kloniranja korijena kose. Pri prvom preoperativnom pregledu i analizi, hirurg će zajedno s pacijentom definisati koja je metoda najbolja u konkretnom slučaju, je li i koliko faza operacije potrebno da se postigne što bolji efekt.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Kako se zahvat transplantacije kose obično obavlja u lokalnoj anesteziji, potrebno je obaviti bazične laboratorijske pretrage i koagulogram, kao i prekinuti terapiju acetilsalicilatima (aspirin i sl.) ako ih pacijent uzima. Sve potrebne testove možete obaviti u specijalnoj bolnici Ars Medica.
Pušačima se preporučuje prestanak pušenja nekoliko nedjelja prije i poslije zahvata. Na sam dan operacije potrebno je oprati kosu.
Sve ostale specifične upute pacijenti će dobiti od našeg osoblja.

ANESTEZIJA

Zahvat transplantacije kose se izvodi u lokalnoj anesteziji, a ako pacijent želi mogu se dati i određeni preparati za sedaciju, tj. umirenje kako bi cijela procedura prošla što lakše i ugodnije.

OPERACIJA

U zavisnosti od primjenjene metode TRANSPLANTACIJE KOSE, hirurg i njegov tim će pružiti detaljna uputstva o samom zahvatu prilikom preoperacionog pregleda.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Nakon obavljenog zahvata preporučuje se mirovanje naredna 24 sata, kada se može staviti i zaštitni zavoj na dijelu glave gdje je obavljena transplantacija. Nakon 24 sata se zavoj skida i dovoljno je staviti kapu radi zaštite zona transplantacije. Vrlo je bitno izbjegavati bilo kakve udarce glavom prvih 48h od zahvata, da ne bi došlo do poremećaja pozicije postavljenih korijena. Većina pacijenata se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima nakon 2 – 4 dana od zahvata. <>/SPAN

Podizanje gornje usnice

O ZAHVATU

Podizanje gornje usne („lip lift“) je operacija kojom se postiže punoća gornje usne i skraćuje dio između nosa i gornje ivice gornje usne (filtruma). S obzirom na to da se starenjem gubi i do 30% volumena usne, što posljedično dovodi do produbljenja filtruma, podizanjem gornje usne vraća se mladalački izgled skraćenog filtruma i dobija voluminoznija gornja usna. Za razliku od upotrebe hijaluronskih filera, ovaj tretman je , trajan i ne zahtijeva dodatne korekcije.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Ukoliko se izvodi kao samostalna operacija, zahvat je moguće izvesti u lokalnoj anesteziji tj. bloku infraorbitalnog živca (kao kod popravke zuba). Međutim, ukoliko je dio facelift procedure, čitav zahvat se najčešće izvodi u opštoj anesteziji. U tom slučaju, potrebno je obaviti kompletnu krvnu sliku, biohemiju i koagulogram, kao i EKG. Sve potrebne testove možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica.

Preporučuje se prestanak pušenja najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, kako se ne bi dogodile neželjene komplikacije u vidu nekroze (odumiranja) kože.

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

Tokom preoperativne pripreme se u dogovoru sa plastičnim hirurgom određuje zadovoljavajuća veličina tj. volumen gornje usne, i tome se prilagođava količina tkiva koja se odstranjuje. Rez je skriven u uglu nosa, i nakon završenog procesa zaliječenja rane postaje praktično nevidljiv.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Nakon operacije, ukoliko je zahvat rađen u lokalnoj anesteziji, pacijent nakon kraće opservacije može na kućnu njegu. Kod opšte anestezije, pacijent ostaje tokom prvih 24h kod nas, kako bi dobio svu potrebnu njegu.

Podizanje obrva

O ZAHVATU

Prilikom starenja, dolazi do opuštanja kože, i to se najranije može primijetiti u području oko očiju. Osim same težine viška kože u području gornjih kapaka, često dolazi i do spuštanja lateralnog ruba obrva (tzv. lateral hooding), što u kombinaciji dovodi do izrazito umornog i tužnog izgleda očiju. Često se koriste razne agresivne metode kao npr. “temporal lift”, koji odiže čitavu kožu od vlasišta do obrva. Odeljenje plastične hirurgije naše bolnice koristi najnoviju metodu podizanja obrva trajnim šavovima, koja, osim što je manje invazivna, ima i značajno skraćen tok oporavka.trajan i ne zahtijeva dodatne korekcije.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

S obzirom na to da se zahvat najčešće kombinuje sa blefaroplastikom, moguće je izvesti ga u lokalnoj anesteziji. U slučaju da se radi u opštoj anesteziji, potrebno je obaviti kompletnu krvnu sliku, biohemiju i koagulogram, kao i EKG. Sve potrebne testove možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

Zahvat podizanja obrva se najčešće kombinuje sa korekcijom gornjih kapaka jer tako daje najbolji rezultat i značajno podmlađuje taj dio lica. Kroz inciziju koja se koristi za odstranjivanje viška kože gornjih kapaka moguće je pristupiti na unutrašnji sloj obrve i metodom korištenja posebnog trajnog šava podići spoljnu ivicu, čime se dobija “otvoren” pogled i mladalački izgled.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Postoperativno, ukoliko je zahvat rađen u lokalnoj anesteziji, pacijent nakon kraće opservacije može na kućnu njegu. Kod opšte anestezije, pacijent u toku 24h ostaje kod nas, kako bi dobio svu potrebnu njegu.

Podmlađivanje lica masnim ćelijama

O ZAHVATU

Prilikom starenja dolazi do opuštanja kože lica i gubitka volumena masnog tkiva, što najviše dolazi do izražaja u području obraza i oko očiju. Pomlađivanje vlastitim masnim ćelijama danas spada u najmodernije načine trajne rejuvenacije lica, čime se dobija dvostruki efekat – masne ćelije se odstranjuju sa kritične zone (npr. stomaka, butine ili leđa) i prenose u područje gdje je potrebno nadoknaditi volumen, kao npr. regija obraza, podočnjaka, sljepoočnice ili brade. Na isti način se može povećati i volumen usana, čime se postiže trajni rezultat.

U slučaju da se željeni volumen ne postigne u prvom tretmanu, bezbjedno je ponavljati postupak.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Ukoliko se zahvat radi samo na jednoj regiji (npr. bradi ili usnama), moguće ga je izvesti u lokalnoj anesteziji. U slučaju da se radi u opštoj anesteziji, potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku, biohemiju i koagulogram, kao i EKG. Sve potrebne testove možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

U prvom dijelu operacije liposukcijom se odstranjuju masne ćelije sa ciljane kritične zone (npr. stomak, struk, butine ili bokovi) i centrifugiranjem u posebnom aparatu odvajaju od viška tečnosti. Slijedi priprema za prenos u područje lica gdje je potrebno nadomjestiti volumen. Najveća pažnja se pridaje očuvanju vitalnosti samih masnih ćelija, čime se postiže maksimalan uspjeh njihovog preživljenja u novoj regiji (očekivani trajni volumen je 60-70% prenesenog volumena, radi resorpcije dijela masnih ćelija). U završnom dijelu operativnog zahvata obavlja se transfer masnih ćelija u željeni dio lica, gdje se nadomještanjem volumena dobija efekat pomlađivanja i svojevrsnog podizanja tkiva.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Postoperativno, ukoliko je zahvat rađen u lokalnoj anesteziji, pacijent nakon kraće opservacije može na kućnu njegu. Kod opšte anestezije, pacijent u toku 24h ostaje kod nas, kako bi dobio svu potrebnu njegu.
Prvih 6 nedjelja potrebno je nositi poseban steznik u području iz kojeg je odstranjen dio masnih ćelija, kako se u istom ne bi nakupljala suvišna tečnost.

Grudi

Skladno i zanosno.

Povećanje grudi postavljanjem implantata (augmentaciona mamoplastika) danas spada među najčešće zahvate u estetskoj hirurgiji.
Najnovija generacija implantata izuzetno je sigurna, nije kancerogena, a može se po postavljanju implantata planirati trudnoća, roditi i dojiti. Na odeljenju plastične hirurgije naše bolnice koristimo isključivo najkvalitetniji implantati (MENTOR i POLYTECH), sa svim potrebnim registracijama u Crnoj Gori, EU i SAD-u. Pacijentkinja po obavljenom zahvatu dobija kompletnu pismenu dokumentaciju i registraciju implantata.
Kako je nova generacija implantata punjena specijalnim kohezivnim gelom, više nema straha od pucanja i razlijevanja sadržaja implantata ili njegovog širenja u druge dijelove tijela.

Zašto MENTOR ?

Prva kompanija na svijetu koja je dobila FDA certifikat za implantate za dojku i zadržala ga do danas (uz CE certifikat).

MENTOR Promise plan zaštite pruža najopsežniju garanciju na tržištu silikonskih implantata za dojke, a uključuje:

 • besplatan automatski upis u garantni program;
 • besplatnu doživotnu zamjenu implantata u slučaju rupture;
 • do 1000 € finansijske pomoći u slučaju rupture u prvih 10 godina;
 • besplatnu zamjenu implantata u prvih 10 godina u slučaju kapsularne kontrakcije.

Godine 2018. Mentor je predstavio novu vrstu implantata – MemoryGel XTRA. Radi se o okruglom implantatu koji pruža prirodan osjećaj koji svi žele, uz ekstra projekciju, ekstra punoću i ekstra čvrstinu tamo gdje je ona potrebna. Ova vrsta implantata je između ostalog namijenjena ženama koje traže bujniji izgled i nešto izraženiji dekolte.

Polytech – implantati za dojke proizvedeni u Njemačkoj Implants of Excellence program

Program Implants of Excellence dodatna je garancija, budući da pomoću njega kompanija dokumentuje učinkovitost POLYTECH implantata za dojke ispunjenih gelom i utvrđuje njihovu pouzdanost – za Vašu sigurnost. Program je zamišljen tako da pruža visoku ličnu sigurnost pacijentima koji se odluče za Politech implantate za dojke te osigurava upotrebu materijala za implantate za dojke najvišeg kvaliteta dostupnog na tržištu.
Za sve modele POLYTECH implantata za dojke, kompanija daje doživotnu garanciju zamjene implantata u slučaju rupture.
Takođe, za POLYTECH Microthane® implantate za dojke, kompanija daje garanciju besplatne zamjene implantata u slučaju kapsularne kontrakcije, dislokacije ili rotacije 10 godina nakon operativnog zahvata.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon pregleda hirurga potrebno je obaviti laboratorijske pretrage, EKG i UZV dojki ili mamografiju, a poželjno je i internistički pregled. Sve potrebne testove možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica . Ako pijete aspirin ili neke druge preparate koji otežavaju zgrušavanje krvi, potrebno je prekinuti s tom terapijom dvije nedjelje prije operacije; ukoliko ste pušač, poželjno je prekinuti pušenje nekoliko nedjelja prije zahvata.
Naše će Vam osoblje olakšati cijeli postupak i prije operacionog termina dati sve potrebne upute.

ANESTEZIJA

Povećanje grudi (augmentacionaa mamoplastika) obavlja se u opštoj anesteziji, garantujući potpunu bezbolnost postupka i optimalan komfor pacijentkinji. Anesteziju vodi i nadzire iskusan specijalista anesteziolog, osiguravajući maksimalnu sigurnost pacijenta uz najmoderniju anesteziološku opremu (OHMEDA) i monitoring, kao i danas najkvalitetnije anestetike.

OPERACIJA

Operativni zahvat povećanja grudi obavlja se kroz manji rez od nekoliko centimetara skriven u prirodnom naboru ispod dojke. Može se obaviti i rezom u pazušnoj jami ili oko bradavice. Implantat se može postaviti ispod žlijezdanog tkiva, ispod prsnog mišića ili između mišića (“dual plane” zona). Lokaciju reza, način operacije i mjesto postavljanja implantata hirurg će Vam preporučiti na samom pregledu.
Na kraju operacije postavlja se drenaža koja se uklanja nakon 24 sata. Uklanjanjem drenaže, pacijentkinji se postavlja specijalni postoperacijski kompresijski grudnjak sašiven od ugodnog materijala i koji je preporučljivo nositi 4 nedjelje nakon zahvata.

Postupak poslije operacije

Nakon obavljenog zahvata, u zavisnosti od njegove vrste i opsega, max 24h ostajete u Poliklinici kako biste se u potpunosti razbudili i oporavili. Nakon toga uz svoju pratnju napuštate bolnički smještaj. Dan nakon operacije se odstrane drenovi i dobijate poseban grudnjak koji je potrebno nositi 4-6 sedmica. Preporučuje se mirovanje prvih 24- 48 sati, a fizički napor izbjegavati 2-4 sedmice. Pacijentkinji je, u slučaju potrebe, na raspolaganju broj dežurnog telefona. Naše osoblje će Vam nakon operacije dati detaljna uputstva kako biste se što prije oporavili i vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Alice Sherman, top model,
nakon povećanja grudi kod prim.dr. Glumičića

Povećanje grudi masnim ćelijama

O ZAHVATU

Povećanje grudi sopstvenim masnim ćelijama danas spada u najmodernije načine povećanja volumena kod žena koje ne žele povećanje silikonskim implantatima, čime se dobiva dvostruki efekat – masne ćelije se odstranjuju sa kritične zone (npr. trbuha, butina ili leđa) i prenose u područje dojki, i tako nadomješta volumen. Ukoliko se ne postigne željeni volumen u prvom tretmanu, bezbjedno je ponavljati postupak.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon inicijalne konsultacije sa plastičnim hirurgom potrebno je obaviti preoperativnu obradu – UZV (ultrazvuk) ili MMG (mamografija) dojki, kako bi se isključile nepravilnosti žlijezdanog tkiva dojki. Takođe, potrebno je obaviti kompletnu krvnu sliku, biohemiju i koagulogram, kao i EKG. Sve potrebne testove možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica.

Preporučeno je prestati sa pušenjem najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, da bi se preduprijedile neželjene komplikacije u smislu pojačane nekroze (odumiranja) masnih ćelija.

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

U prvom dijelu operacije liposukcijom se odstranjuju masne ćelije sa ciljane kritične zone (npr. stomak, struk, butine ili bokovi) i centrifugiranjem u posebnom aparatu odvajaju od viška tečnostie. Slijedi priprema za prenos u područje dojki, gdje je potrebno nadomjestiti volumen (moguće je nadomjestiti parcijalni nedostatak volumena, kao i povećati volumen čitave dojke). Najveća pažnja se pridaje očuvanju vitalnosti samih masnih ćelija, čime se postiže maksimalan uspjeh njihovog preživljavanja u novoj regiji (očekivani trajni volumen je oko 60-70% prenesenog volumena, radi resorpcije dijela masnih ćelija). U završnom dijelu operativnog zahvata, obavlja se transfer masnih ćelija u područje dojki, gdje se uz nadomještanje volumena dobija i efekat podmlađivanja tj. svojevrsnog podizanja tkiva dojki.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Postoperativno, pacijentkinja ostaje kod nas tokom prvih 24h, kako bi dobila svu potrebnu njegu. Prije otpuštanja, osoblje će Vam obezbijediti posebno dizajniran mekani potporni grudnjak, koji je, radi očuvanja postignutog oblika dojki u ranoj fazi zarastanja tkiva, potrebno nositi 6 nedjelja 23h dnevno.

Podizanje grudi

O ZAHVATU

Podizanje grudi (mastopeksija) je operacija kojom se postiže mladalački izgled dojki, posebno nakon trudnoće, dojenja, gubitka tjelesne težine ili gubitka elastičnosti kože i posledičnog spuštanja dojki tokom starenja. Glavni cilj ovog zahvata je podići konturu dojki i stvoriti prirodniji i puniji dekolte. Takođe, može se kombinovati sa povećanjem dojki, kada je potreban dodatan volumen za željeni estetski rezultat.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon inicijalne konsultacije sa plastičnim hirurgom potrebno je obaviti preoperativnu obradu: UZV (ultrazvuk) ili MMG (mamografija) dojki, kako bi se isključile nepravilnosti žlijezdanog tkiva dojki. Takođe, potrebno je obaviti kompletnu krvnu sliku, biohemiju i koagulogram, kao i EKG. Sve potrebne testove mozete obaviti u specijalnoj bolnici Ars Medica. Preporučeno je prestati sa pušenjem najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, kako bi se preduprijedile neželjene komplikacije u smislu nekroze (odumiranja) kože ili bradavice.

Preporučeno je prestati sa pušenjem najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, da bi se preduprijedile neželjene komplikacije u smislu pojačane nekroze (odumiranja) masnih ćelija.

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

Postoji nekoliko operativnih tehnika koje se koriste za postizanje zadovoljavajućeg rezultata i Vaš plastični hirurg će odabrati onu koja je za konkretan slučaj najbolja. Ponekad je, u slučaju blage ptoze (spuštanja) dojki moguće napraviti samo periareolarni rez tj. rez oko kompleksa areole i bradavice, i tako sakriven u razlici boja i gotovo nevidljiv. Sljedeći pristup dodaje vertikalni rez u slučaju blage do srednje ptoze, ali najčešće korišten pristup je ožiljak u obliku sidra, kojim se izbjegava višak kože u području krajevog reza („pasje uši“) i sakriven je u prirodnoj brazdi ispod dojke.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Postoperativno, pacijentkinja ostaje kod nas tokom prvih 24h kako bi dobila svu potrebnu njegu. Usljed ponekad ekstenzivnog oblikovanja dojki u toku operacije, a u svrhu minimalizovanja komplikacija kao što su krvarenje i hematom, pred kraj zahvata se postavljaju silikonski ili gumeni drenovi koji se odstranjuju nakon 24h.

Prije otpuštanja, osoblje će Vam obezbijediti posebno dizajnirani mekani potporni grudnjak, koji je potrebno nositi 23h dnevno tokom narednih 6 nedjelja, kako bi se očuvao postignut oblik dojki u ranoj fazi zarastanja tkiva.

Redukcija grudi

O ZAHVATU

Smanjenje ili redukcija dojki je operacija kojom se smanjuje volumen prevelikih dojki, popravlja asimetrija između dvije strane, koriguje pozicija spuštenih dojki, postiže harmonizacija u odnosu na figuru Vašeg tijela. Prednosti ove operacije su i smanjenje bolova u vratu i leđima, kao i nestanak neugodnih udubljenja koje Vaš grudnjak ostavlja na ramenima kao posljedica preteških dojki, a omogućava Vam i lakši povratak sportskim aktivnostima. Završnim rezultatom postiže se i efekat podizanja dojki, čime se vraća mladalački izgled i pozicija dojki.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon inicijalne konsultacije sa plastičnim hirurgom potrebno je napraviti preoperativnu obradu: UZV (ultrazvuk) ili MMG (mamografija) dojki, kako bi se isključile nepravilnosti žlijezdanog tkiva dojki. Takođe, potrebno je obaviti kompletnu krvnu sliku, biohemiju i koagulogram, kao i EKG. Sve pomenute testove mozete obaviti u specijalnoj bolnici Ars Medica. Preporučeno je prestati sa pušenjem najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, kako bi se preduprijedile neželjene komplikacije u vidu nekroze (odumiranja) kože ili bradavice.

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

Najčešće korišten rez u ovoj operaciji je ožiljak u obliku sidra (obrnuto T), pozicioniran u prirodnoj brazdi ispod dojki i time lijepo sakriven. U zavisnosti od količine tkiva koju je potrebno odstraniti, kao i od početne pozicije kompleksa areola-bradavica, moguće je smanjiti dojke koristeći nekoliko tehnika remodeliranja tkiva dojki, a izbor je uvijek individualan shodno Vašim potrebama i željenom estetskom rezultatu. Silikonski ili gumeni drenovi koriste se redovno, radi smanjenja mogućnosti postoperativnog krvarenja ili stvaranja hematoma, a odstranjuju se nakon prvih 24h.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Postoperativno, pacijentkinja ostaje kod nas tokom prvih 24h, kako bi dobila svu potrebnu njegu. Nakon odstranjivanja drenova potrebno je nositi mekani potporni grudnjak tokom narednih 6 njedelja (23h dnevno), kako bi se zadržao novi oblik tokom prve faze zaliječenja i smanjila mogućnost oticanja tkiva. Ponekad je zbog ekstenzivnijeg zahvata moguće osjetiti smanjenje osjećaja u području bradavice, što se oporavlja tokom naredih par mjeseci i ne predstavlja problem u kasnijem eventualnom dojenju.

Smanjenje grudi kod muškaraca

O ZAHVATU

Povećane grudi kod muškaraca (ginekomastija) mogu se pojaviti već rano, u pubertetu, ili kasnije u životu. Operativni zahvat sastoji se u odstranjenju masnog i/ili žlijezdastog tkiva.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon pregleda hirurga potrebno je obaviti laboratorijske pretrage, EKG, a poželjno i internistički pregled. Sve potrebne testove i preglede možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica. Ako pijete aspirin ili neke druge preparate koji otežavaju zgrušavanje krvi, potrebno je prekinuti s tom terapijom dvije nedjelje prije operacije, a ako ste pušač, poželjno je prekinuti pušenje nekoliko nedjelja prije zahvata. Naše osoblje će Vam prije operativnog termina dati sva potrebna uputstva kako bismo Vam olakšali cijeli postupak.

ANESTEZIJA

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, uz minimalnu postoperativnu nelagodnost.

OPERACIJA

Povećane grudi koje se pretežno sastoje od masnog tkiva redukuju se liposukcijom. Prednost liposukcije je što nema reza nego samo dvije incizije širine 2 mm za liposukcijske kanile. Kod povećanih grudi koje se pretežno sastoje od žlijezdastog tkiva ponekad je potreban polukružni rez u donjem dijelu bradavice.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Nakon obavljene operacije ostajete nekoliko sati u bolnici kako biste se u potpunosti razbudili i oporavili, nakon čega uz pratnju napuštate bolnički smještaj. Pacijentu je u slučaju potrebe na raspolaganju broj dežurnog telefona. Nakon operacije je potrebno nositi poseban steznik. Preporučuje se mirovanje prvih 24-48 sati, a naporne fizičke aktivnosti izbjegavati 2-4 nedelje.

TIJELO

Radite na sebi.

O ZAHVATU

Višak kože i masnog tkiva u području stomaka čest je estetski problem nakon trudnoće, ili posljedica značajnijeg gubitka tjelesne težine. Ovom operacijom se prvenstveno odstranjuje višak kože i masnog tkiva trbuha, a ponekad se rekonstruišu i oslabljeni ili razdvojeni trbušni mišići.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Nakon pregleda hirurga potrebno je obaviti laboratorijske pretrage, EKG, a poželjno i internistički pregled. Sve potrebne testove i preglede možete uraditi u specijalnoj bolnici Ars Medica Ako pijete aspirin ili neke druge preparate koji otežavaju zgrušavanje krvi, potrebno je prekinuti s tom terapijom dvije nedjelje prije operacije, a ako ste pušač, poželjno je prekinuti pušenje nekoliko nedjelja prije zahvata. Naše osoblje će Vam prije operacijskog termina dati sve potrebne upute kako bismo Vam olakšali cijeli postupak.

ANESTEZIJA

Ovaj se zahvat izvodi u opštoj anesteziji.

OPERACIJA

Opseg ove operacije može se kretati od minimalnog kojim se odstranjuje manji višak kože i masnog tkiva (miniabdominoplastika) pa do operacije koja zahtijeva veliki lučni rez u donjem dijelu trbuha s repozicijom pupka, rekonstrukcijom mišića i liposukcijom.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

U zavisnosti od vrste i opsega operativnog zahvata, ostajete nakon operacije u bolnici od nekoliko sati do nekoliko dana. Nakon toga, uz svoju pratnju napuštate bolnički smještaj. Preporučuje se mirovanje prvih 24 ili 48 sati, uz izbjegavanje napornih fizickih aktivnosti 2-4 nedelje. Pacijentu je u slučaju potrebe na raspolaganju broj dežurnog telefona. Naše osoblje će Vam nakon operacije dati detaljne upute kako biste se što prije oporavili i vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

MALI HIRURŠKI ZAHVATI

Odstranjivanje mladeža, fibroma, atheroma, lipoma

korekcije ožiljaka

U slučaju odstranjivanja mladeža ili drugih kožnih izraslina uvijek se preporučuje i patohistološku analiza – za što će se pobrinuti naše osoblje.

ESTETKSE NEHIRURŠKE PROCEDURE

Dugotrajni i vrhunski rezultati.

NEHIRURŠKI ‘TEČNI’ FACELIFT

postupak

‘Tečni’ facelift je metoda kojom se dobija rezultat hirurškog zatezanja lica, ali bez hirurške intervencije. S obzirom na to da je problem starenja lica zapravo problem gubitka volumena i posljedičnog spuštanja kože, upotrebom Hijaluronskih filera ostvaruje se podmlađeni izgled i dobija trenutan rezultat, bez potrebe za korištenjem hirurškog noža. Takođe, tretman se može kombinovati sa Botox-om, kako bi se izbrisale fine linije oko očiju, kao i bore na čelu.

PRIJE TRETMANA

Kako bi se spriječilo oticanje tkiva i stvaranje podliva potrebno je do 5 dana prije tretmana iskljuciti lijekove kao što su Aspirin, Ibuprofen, dodatke prehrani i vitamine jer su oni tzv. „razrijeđivači krvi“ koji mogu uzrokovati probleme sa zgrušavanjem krvi. S druge strane, preporučuje se uzimanje Arnica kapi 5 dana prije i nekoliko dana poslije tretmana, jer imaju uticaj na smanjenje podliva.

ANESTEZIJA

Nema potrebe za opštom ili lokalnom anestezijom već se efektat smanjenja osjećaja boli postiže EMLA kremom, koja se mora aplicirati 30-45 minuta prije tretmana da bi se postigao zadovoljavajući efekat.

ZAHVAT

Glavna ideja “tečnog” facelift-a je nadoknaditi izgubljen volumen upotrebom Hijaluronskih filera u područjima koja su tipično zahvaćena starenjem, kao što su temporalna regija (sljepoočna regija), zigomatična regija (jagodice) i tear trough (podočnjaci). Kada koža izgubi potporu spuštanjem tkiva naglašavaju se nazolabijalne brazde i stvaraju bore oko ivice usta (tzv. Marionette bore), što zajednio doprinosi impresiji tužnog i umornog izgleda. Takođe, u području linije donje vilice višak kože stvara tzv. jowls, koje dodatno naglašavaju efekat starenja. Korištenjem različitih tehnika i dodavanjem volumena u dublje slojeve kože ovi se efekti starenja poništavaju, a pacijent trenutno vidi rezultat pomlađivanja. Kvalitet kože takođe se popravlja, što doprinosi boljoj vitalnosti i hidrataciji kože, ali ne briše tipične karakteristične crte lica.

nakon tretmana

Ponekad je moguće primijetiti crvenilo ili otok i do nekoliko dana nakon tretmana, a rijetko se javljaju i manji podlivi. Tokom navedenog perioda (oko 10-ak dana) potrebno je izbjegavati sunce (kako bi se izbjeglo stvaranje hiperpigmentacija), kao i odlazak na kozmetičke tretmane ili masažu lica. Dodatne intervencije u smislu dodavanja volumena su moguće nakon 4-6 nedelja poslije tretmana, ukoliko je potrebno.

BOTOKS

Kroz posljednje dvije decenije BOTOX je postao jedan od najčešće korištenih injekcionih tretmana u estetskoj hirurgiji i danas se smatra jednim od najdjelotvornijih injekcionih preparata za uklanjanje raznih bora lica, kao i za eliminisanje znojenja u području pazuha, dlanova ili tabana.

Postupak

Injekcioni tretman botoxa traje 5-10 minuta uz minimalnu neugodnost uboda mikroiglicom, i, vrlo rijetko, na mjestu uboda manje plavilo kože koje se povlaču narednih 24-48 sati.
Aplikacija BOTOXA koju mora izvoditi licencirani i edukovani doktor je izrazito sigurna; sam se botox metaboliše isključivo lokalno na mjestu primjene i ne širi se po ostalim dijelovima tijela. S obzirom na to da se ovaj preparat koristi u medicini duže od 30 godina, sa primjenom i u neurologiji i oftalmologiji, njegova primjena u estetskoj medicini samo je pokazatelj sigurnosti ove terapije.
BOTOX vrlo djelotvorno uklanja bore oko očiju, bore čela, bore oko nosa, kao i bore vrata, istovremeno podiže obrve, uklanja znakove starenja vrata i u velikoj mjeri može osvježiti i podmladiti izgled lica.
Efekat botoxa se vidi se nakon 2 do 5 dana, maksimizuje se do 14. dana, i takav se održi 4-6 mjeseci, kada se bezbjedno može ponoviti aplikacija.

Fileri – hijaluronska kiselina

Dermalni fileri su injekcioni preparati koji se putem specijalnih mikroiglica ili kanila unose u određene zone – bore lica, kako bi se redukovale bore, osvježio izgled lica, i eventualno popunio volumen jagodica, usana ili svih onih zona lica gdje je došlo do atrofije tkiva.
HIJALURONSKA KISELINA već je duži niz godina zlatni standard za injekcionu terapiju, a radi se o stabilisanoj hijaluronskoj kiselini neživotinjskog porijekla koja se proizvodi biotehnološkim postupcima u strogim laboratorijskim uslovima. Upravo zbog njene visoke stabilnosti i nealergijskih karakteristika HIJALURONSKA KISELINA izrazito je biokompatibilna s ljudskim tkivom i može se aplikovati bez prethodne probne aplikacije.

Injekciona terapija HIJALURONSKOM KISELINOM koristi se za:

 1. KOREKCIJU BORA:
 • nazolabijalnih bora;
 • “pušačkih” bora;
 • bore smijeha;
 • kesica ispod očiju;
 • mentolabijalne bore;
 • glabelarne i čeone bore;
 • ožiljci od akni ili povreda.
 1. OBLIKOVANJA KONTURA LICA:
 • povećanje / oblikovanje usana;
 • oblikovanje obraza / jagodica;
 • oblikovanje brade;
 • oblikovanje nosa / defekti na nosu;
 • oblikovanje obrva.
 1. POMLAĐIVANJE SUVE, ISCRPLJENE KOŽE LICA i DEKOLTEA

Trajanje učinka hijaluronskih injekcionih preparata je uglavnom od 8 do 12 mjeseci, iako poneki preparati, u zavisnosti od kohezivnosti same kiseline, mogu trajati i do 16 mjeseci pa i duže, sto zavisi i od vrste preparata / proizvođača, ali i od svakog pojedinačnog organizma i njegovim resoptivnim mogućnostima.

Proizvodi koje koristimo

Na našoj se poliklinici koristimo isključivo najkvalitetnije proizvode HIJALURONSKE KISELINE i to preparate JUVEDERM, firme ALLERGAN koja proizvodi i BOTOX, kao i preparate RESTYLANE, koje proizvodi firma Q–med.

Postupak

Proces injektovanja hijaluronske kiseline minimalno je neugodan, s obzirom na to da spomenuti preparati sadrže lokalni anestetik, a rezultat je vidljiv odmah nakon aplikacije. Kako hijaluronska kiselina stimuliše pojačanu produkciju vlastitog kolagena u organizmu, sam se rezultat može dodatno pojačati u narednim nedjeljama.

Injekciona terapija HIJALURONSKOM KISELINOM koristi se za:

 1. KOREKCIJU BORA:
 • nazolabijalnih bora;
 • “pušačkih” bora;
 • bore smijeha;
 • kesica ispod očiju;
 • mentolabijalne bore;
 • glabelarne i čeone bore;
 • ožiljci od akni ili povreda.
 1. OBLIKOVANJA KONTURA LICA:
 • povećanje / oblikovanje usana;
 • oblikovanje obraza / jagodica;
 • oblikovanje brade;
 • oblikovanje nosa / defekti na nosu;
 • oblikovanje obrva.
 1. POMLAĐIVANJE SUVE, ISCRPLJENE KOŽE LICA i DEKOLTEA

Trajanje učinka hijaluronskih injekcionih preparata je uglavnom od 8 do 12 mjeseci, iako poneki preparati, u zavisnosti od kohezivnosti same kiseline, mogu trajati i do 16 mjeseci pa i duže, sto zavisi i od vrste preparata / proizvođača, ali i od svakog pojedinačnog organizma i njegovim resoptivnim mogućnostima.

Proizvodi koje koristimo

Na našoj se poliklinici koristimo isključivo najkvalitetnije proizvode HIJALURONSKE KISELINE i to preparate JUVEDERM, firme ALLERGAN koja proizvodi i BOTOX, kao i preparate RESTYLANE, koje proizvodi firma Q–med.

Postupak

Proces injektovanja hijaluronske kiseline minimalno je neugodan, s obzirom na to da spomenuti preparati sadrže lokalni anestetik, a rezultat je vidljiv odmah nakon aplikacije. Kako hijaluronska kiselina stimuliše pojačanu produkciju vlastitog kolagena u organizmu, sam se rezultat može dodatno pojačati u narednim nedjeljama.

Mezoniti

Mezoniti su jedna od rijetkih metoda rejuvenacije lica i vrata, koja bez rezova pruža dugotrajne i vrhunske rezultate.
Prvi efekat mezoniti je vidljiv vrlo brzo nakon aplikacije, a maksimalan učinak se vidi nakon mjesec dana. Učinak mezoniti traje dvije, ponekad i tri godine. Tretman u koži budi prirodne procese koji su zbog užurbanog načina života I nedostatka njege jednostavno ‘’zaspali’’, učinivši kožu starijom nego što jeste.
Mezoniti se koriste za korekciju bora, brazdi, okožnih nabora i ožiljaka, bora oko nosa, kao i korekciju visećih jastučića u području donje vilice. Mezonitima se moze povećati i volumen usana.

Dermoabrazija

Dermoabrazija je metoda kojom se brušenjem specijalnim dijamantnim četkicama ili brusilicama uklanjaju izdignuti ožiljci ili neke druge kožne nepravilnosti. Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Postupci intimnog pomlađivanja

Hirurške labioplastike / Korekcije labie minore

O ZAHVATU

Velike ili asimetrične stidne usne mogu biti značajan emocionalni ali i funkcionalni problem kod žena. Korekcija stidnih usana (labioplastika) je hirurški zahvat kojim se smanjuju ili preoblikuju stidne usne.

POSTUPAK PRIJE OPERACIJE

Prije samog zahvata pažljivo se obavi mjerenje i operacijsko planiranje markirajući onaj dio malih usmina koji se želi odstraniti. Pri tome se izrazito vodi računa da se ne oštete vaskularne i živčane strukture te regije.

ANESTEZIJA

Labioplastika se, zavisono od željie pacijentkinjee, može raditi u lokalnoj, lokalno – potenciranoj ili opštoj anesteziji.

OPERACIJA

U zavisnosti od opsega i karakteristika tkiva ili asimetrije može se uraditi tangencijalna ekscizija kada se odstrani višak tkiva paralelno s linijom velikih usmina. U nekim slučajevima je bolje rješenje klinasta resekcija viška tkiva. Zahvat se izvodi korištenjem specijalnog radiovalnog noža/uređaja “Ellman”, koji omogućuje vrlo precizno i beskrvno odstranjenje suvišnog tkiva. Zahvaljujući toj tehničkoj mogućnosti i sam je oporavak izvanredno brz i bezbolan. Šivenje sluznice se po završetku zahvata obavlja resopcijskim šavovima koje nije potrebno vaditi.

POSTUPAK POSLIJE OPERACIJE

Oporavak nakon labioplastike je relativno brz. Nakon operacije može se očekivati lagani otok i nekoliko dana manje sekrecije. Konci su resorptivni i nije ih potrebno vaditi.

G-SHOT / AUGUMENTACIJA G-TAČKE

O ZAHVATU

G-shot, ili augmentacija G-tačke jednostavna je procedura koja rezultira povećanjem Grafenbergove zone na gornjem svodu vaginalne stjenke kako bi žena mogla imati intenzivnije seksualno iskustvo i mogući doživljaj dubljeg i tzv. vaginalnog orgazma. Žene opisuju da nakon povećanja G-tačke postaju puno svjesnije postojanja iste kao i naglašene senzibilnosti tog dijela anatomije.

ŠTA JE G-TAČKA

G-tačka ili tzv. Grafenbergova zona je područje na gornjem svodu vagine locirano oko 5 – 8 cm do prednjeg vaginalnog zida, između vaginalnog otvora i uretre, i spada u naglašeno senzitivnu zonu koja prema brojnim istraživanjima predstavlja područje ukrštanja brojnih nervnih završetaka (takođe, postoje i brojna istraživanja koja negiraju postojanje Grafenbergove tačke, iako su opisane ultrazvučne analize koje razvijaju hipotezu da je G – tačka ustvari nastavak klitorisa).

G-SHOT PROCEDURA

Hijaluronski filer s lidokainom pažljivo se injicira u područje G-tačke, dajući toj anatomskoj lokaciji punoću, povećanje obima i naglašenu senzitivnost. Efekt traje oko 6 mjeseci.

Telefoni:

Poliklinika: 020 227 224
Stomatologija: 020 227 227
Ginekologija: 020 227 444

Ars Medica
Ars Medica
WordPress Lightbox